What's this all about?

A new adventure beckons, and this is once again about my personal journey to make it happen.

It might make you laugh; it might make you cry, but by 'eck lads and lasses, it will be worth a quick skeg every now and then, tha's for sure.

Monday 25 July 2011

Ahoj Katka, special message for you (špeciálny odkaz pre Katku)

Piatok 22 jul 2011
Toto treba už brať vážne
Viete, zoparkrát sa mi už stalo že som prehltol veľmi NAHLAS, keď realita Treku na Severný pól doľahne na mna úplne a celou váhou: napríklad kedď som prvý krát ťahal pneumatiky, alebo keď som prvý krát dostal email, ktorý nás všetkých zvolával na prvý tréningový víkend na severný pól, ktorý sa uskutoční na konci októbra v divočine Dartmooru.
Neprehltol som nahlas, ale poyastavil sa na moment keď som videl stan pre dvoch včera večer v B&Q (pozn.prekladatela obchod s výstrojou,stavebninami, športovými pomôckami).
No keď  priložený text prišiel do mojej mailovej schránky, prehtol som znova a veľmi zťažka. Od charity Simon @ Charity Challenge.
North Pole
disclaimer

popis
Už celé desaťročie sa Charity Challenge úspešne zaoberá organizovaním charitatívnych výziev vo viac ako 30 krajinách na celom svete. Niektoré z výziev sa uskutočňujú v divočine, či vzdialených a ťažko dostupných oblastiach. Práve vďaka našim dlhoročným skúsenostiam sa nam podarilo identifikovať a zaviesť niekoľko opatrení na čo najlepšie zvládnutie výzvy severného pólu a mnohých potencionálnzch problémov, ktoré majú bezprostredný dominový efekt na každodenné manažovanie a logistiku.
Prosím prečítajte si nasledovné:
Prečítajte si prosím nasledovné informácie v plnom rozsahu a opýtajte sa akékoľvek otázky s nimi súvisiace. Ak nieste stopercentne istý, že akceptujete charakter tejto výzvy v plnom rozsahu, tiež prostredie v ktorom sa uskutočňuje a body jasne uvedené nižšie, prosím nerezervujte si miesto na tuto výzvu.
Prostredie- info:
1.      Trek cez severný pól sa uskutoční v jednej z posledných skutočných divočín vo svete.
2.      Teplotz sa môžu pohybovať kdekoľvek v rozmedzí medzi -45 stupňov Celzia až do +30 stupňov Celzia.
3.      Barneo Ice Camp a pristávacia dráha je spojazdnená len jeden mesiac v roku (apríl), práve vtedz nastáva naša šanca pre trek/ski k zemepisnému severnému pólu.
4.      Cela výzva Severného Pólu sa odohráva na zamrznutom ľade v hornej časti Severného ľadového oceánu. Doska oceánu ma tendenciu posunu a ľad sa môže popraskať a spôsobiť otvorené tlakové hrebene či prepadliny.
5.      Pohybujúca sa ľadová doska má efekt na čas našej cesty. Ak sa pohne vo váš prospech a teda smerom k Severnému Pólu, budete mať menšiu vzdialenosť na dosiahnutie vášho cieľu, no ak sa pohne vo váš neprospech, môže sa stať že sa ráno zobudíte a zistíte, že musíte prejsť pár hodín navyše len abz ste sa dostali na miesto kde ste v posledný večer skončili.
Základňa Barneo je vybudovaná tak že najprv je vzduchom dopravený buldozér na ľad, vztvorý sa pristávacia dráha a pristane lietadlo s potrebnými nástrojmi na výstavbu a vybudovanie základne. Základňa  je vzbudovaná iba na jeden mesiac v roku,počas sezóny na severnom póle. Problémy so zlým počasím, najmä zlá viditeľnosť pre helikoptéru ktorá uskutočňuje počiatočný presun, či pre lietadlo ktoré môže mať problém s pristátim v akomkoľvek okamihu,môže spôsobiť meškanie celej Výzvy Severného Pólu. Dokonca aj keď je už základňa postavená, akákoľvek prasklina či poškodenie pristávacej dráhz, može spôsobiť čakanie na opravu a dokonca premiestnenie samotnej dráhz na vhodnejšie miesto.

Dôsledky
Všetko uvedené vyššie znamená že dokonca ešte pred samotnou Ski Výzvou môžu nastať obrovské meškania a zmeny v programe.
Akonáhle sa dostaneme na ľad a teda samotná Ski Výzva začne, váš progres bude z veľkej časti záležať na poveternostných podmienkach, fyzickom stave skupiny, či je ľadový povrch hladký alebo nerovný s trhlinami a popraskaninami, či narazíte na nejaké prepadlinz alebo dokonca ľadové medvede.
Existuje neskutočne veľa premenných a vz musíte bzť pripravený na zmeny a oneskorenie, ktoré môžu nastať.
Počasie môže oddialiť váš let alebo návrat domov z polárneho ľadovca.

No comments:

Post a Comment